Bine ati venit pe Blog

Utilizarea Medicamentelor din Plante

08img_seed_seed_01_FDgdfgMulte persoane care folosesc remedii din plante presupun ca acestea sunt total inofensive deoarece sunt naturale.De fapt, ele contin compusi organici activi foarte puternici care trebuie administrati cu precautie.
Desi unele remedii pot fi pregatite in siguranta la domiciliu, este mai sigur sa cereti sfatul unui specialist sau sa cumparati produse de calitate de la farmacie sau Plafar. Plantele sunt puternice ! Alaloidul galantamina din narcisa galbena de exemplu, poate constitui intr-o zi un medicament mericulos pentru boala Alzheimer, insa alti alcolizi din planta sunt doarte toxici.

Echinacea si papadia sunt cosiderata “inofensive” insa, ca membre alte familiei Asternaceae (Compositae), in care intra ulte plante alergenice, trebuie si ele utilizate cu prudenta, mai ales de catre persoanele care au un istoric in reactii alergice precum eritemele sau puseurile de astm.

Preocupari curente
Unele plante curent utilizate la preapararea unor remedii au devenit motiv de ingrijorare in ultima vreme.De exemplu tataneasa, o planta populara folosita traditional la vindecarea ranilor, a fost pusa sub observatie din cauza continutului ei de alcaloizi pirolizidici, care pot produce cancer hepatic.Administrarea ei interna a fost interzisa in Marea Britanie, iar acum este prescrisa doar pentru uz extern.Si mai recent, kavakava, un sedativ natural popular care provine din insulele polineziene, a fost interzisa din ratiuni similare.
Una dintre problemele care apar in cursul avizarii nontoxicitatii mai multor plante este aceea ca ele contin un amestec complexi de compusi, dintre care doar cativa pot fi nocivi.Totusi, izolarea compusilor toxici si demararea unor studii extensive de toxicitate pot fi prea costisitoare pentru bugetul multor producatori de remedii naturale.Forurile competente sunt tentate sa considere utilizarea istorica a plantelor ca o dovada a sigurantei lor si doresc sa investigheze tipurile de compusi ai ficarei plante si sa afle daac acestia sau unii asemanatori au fost descoperiti a fi toxici in alte studii.
In unele tari se dezvolta o noua legislatie privind problema plantelor.Este posibil ca, pe viitor doar remediile care prezinta siguranta sa fie eliberate pe piata, controlate prin studii de control.

Legislatie romaneasca
Plantele medicinale se gasesc pe piata romaneasca sub forme variate : plante proaspete sau uscate, ticnituri, capsule, tablete, unguiente creme.Ele sunt comercializate in principal prin retete de magazine tip Plafar si prin cele de farmacii.Multe dintre ele poarta denumirea comerciala de “supliment nutritiv”. In tara noastre, productia, procesarea si comercializarea plantelor medicinale si aromatice sunt reglementate de Legea nr.491 din 18.11.2003.
Pentru a putea fi lansate pe piata, atat plantele medicinale ca atare, sub forma proaspata sau uscata, cat si produsele obtinute prin procesarea acestora trebuie sa fie conforme cu normele tehnice de producere si comercializare, stabilite de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.In plus, produsele obtinute prin procesarea plantelor medicinale si aromatice si avand indicatii terapeutice se incadreaza in categoria medicamentelor si se autorizeaza pentru introducerea pe piata de catre Agentia Nationala a Medicamentului.
Pe piata romaneasca se comercealizeaza si plante medicinale si aromatice in stare proaspata si procesate, care provin din Uniunea Europeana, daca indeplinesc conditiile stabilite de reglementarile legale nationale in domeniu.

Produse inregistrate din plante
In unele cazuri, producatorii doresc ca remediile lor sa fie apropade ca medicamente si el supun atentiei organismelor competente. Aceasta presupune, de obicei, transmiterea unei dovezi bibliografice a eficacitatii produsului, impreuna cu rapoarte de expertiza asupra sigurantei acestuia si controalele de calitate. Unele produse din plante avand ca scop tratamente naturiste se pot comercializa si prin unele retele de supermarketuri.  Ele pot fi usor identificate prin desriere de pe eticheta a modului de utilizarea, cat si pentru mentiunea “supliment nutritiv”.
Datorita standardelor inalte impuse de autoritatile competente in vederea comercializarii lor, medicamentele din plante autorizate, purtand marca inregistrata, sunt cele mai sigure si mai eficiente forme de remedii naturale care se pot procura. In prezent sunt controlate si plantele care pot fi vandute fara supraveghere medicala.In unele cazuri, medicamentele se vand doar in farmacii, de exemplu paducelul (Cratugeus Oxyacantha) care se administreaza pentru problemele cardiace.Altele, ca matraguna (Atropa belladonna), pot fi administrate doar de specialisti.

Comments (1)

  1. Terapii Naturiste

    Catalogul produselor naturale CaliVita – denumire, legatura prospect,descriere sumara, dozaj, pret (in RON, cu VA inclus),posibilitate comanda (Cos de cumparaturi)……toate aceste detalii le gasiti aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: