Bine ati venit pe Blog

Tusea cronica: cauze si tratament

Cand trebuie sa chem doctorul?

Daca ati tusit mai mult de 3 saptamani, aceasta poate fi cronica (ceea ce inseamna ca dureaza de o lunga perioada de timp). Urmatoarele sunt cateva intrebari pentru a va ajuta sa decideti daca trebuie sa consultati medicul cu privire la tuse:

 • Tusiti cu flegma?
 • Respirati zgomotos (un suierat atunci cand respirati)?
 • Aveti temperatura mai mare de 39 grade?
 • Pierdeti in greutate, fara a tine un regim?
 • Transpirati abundent in pat pe timpul noptii?
 • Tusiti cu sange?

Daca ati raspuns “da” la oricare dintre aceste intrebari, sunati medicul. El va dori sa afle daca aveti o boala care provoaca tuse. Daca ati raspuns “nu” la toate aceste intrebari, una din cauzele enumerate mai jos pot fi cauza tusei:

Fumatul

Fumatul poate provoca tuse. Daca sunteti fumator, trebuie sa incetati sa va lasati. Discutati cu medicul despre utilizarea unui produs de inlocuire a nicotinei, un medicament sau o alta metoda pentru a va ajuta sa renuntati la fumat.

Alergiile

Alergiile retronazale sunt cauzate de diferiti alergeni si pot cauza tuse. Daca aveti alergii retronazale incercati sa evitati lucrurile la care sunteti alergic. Alergenii comuni sunt urmatoarii:

 • Praful
 • Fumatul
 • Polenul, mucegaiul si firul de iarba proaspat taiat
 • Animale de companie
 • Anumite plante
 • Agentii de curatare si deodorantele de camera

Unele medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei voastre, inclusiv a tusei. Adresati-va medicului sau farmacistului pentru a va ajuta sa il alegeti.

Medicamentele

Anumite medicamente, cum ar fi enzimea de conversie a angiotensinei (ECA) pentru hipertensiune arteriala, poate provoca tuse cronica. Daca luati medicamente, intrebati medicul  daca unele dintre medicamentele pe care le utilizati ar putea determina tuse. Daca luati un medicament care poate provoca tuse, medicul ar putea fi in masura sa prescrie un alt medicament. Nu incetati sa luati un medicament neprescris decat daca medicul va spune sa il luati.

Astmul

Tusea poate fi un semn de astm. La unele persoane care au astm bronsic usor, tusea poate fi singurul simptom. Medicul poate efectua teste de respiratie pentru a afla daca aveti astm. El poate cere, de asemenea, sa incercati sa luati unele medicamente pentru astm pentru a vedea daca tuse continua. Daca aveti astm, medicul va va da un tratament adecvat.

Refluxul gastric

Acidul din stomac poate veni inapoi pana in gat. Acesta se numeste reflux gastric. Acesta poate provoca arsuri la stomac sau tuse. Refluxul gastric este mai frecvent atunci cand sunteti culcat. Daca aveti aceasta problema, incercati sa stati culcat cu capul putin mai ridicat. Ar putea ajuta, de asemenea, sa evitati sa mancati sau sa beti inainte de a va culca. Adresati-va medicului pentru a va ajuta la ameliorarea simptomelor de reflux gastric prin reducerea sau neutralizarea acidului din stomac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: