Bine ati venit pe Blog

Sindromul HELLP si sarcina

Ce este sindromul HELLP?

Sindromul HELLP este o boala rara, dar grava in timpul sarcinii. Aceasta afectiune poate apare rapid, de cele mai multe ori in ultimele 3 luni de sarcina (al treilea trimestru). Poate apare, de asemenea, imediat dupa ce ati nascut copilul.Sindromul HELLP vine de la:H de la hemoliza, EL de la nivelurile crescute ale enzimelor hepatice si LP de la un numar scazut de trombocite. Acestea sunt probleme care pot aparea la femeile cu acest sindrom.

Femeile cu sindromul HELLP pot avea probleme cu sangerarea, probleme ale ficatului si probleme ale tensiunii arteriale, care  poate afecta atat mama cat si copilul.

Cum apare sindromul HELLP?

Nu se stie cauza  sindromului HELLP. De asemenea, nu se cine cine va face acest sindrom. Orice femeie insarcinata poate face aceasta boala.

Majoritatea femeilor care vor face sindrom HELLP vor avea probleme de tensiune arteriala inainte de a apare sindromul HELLP. (Dar puteti face sindromul HELLP, chiar daca tensiunea arteriala este normal.)

Esti mai probabil sa faceti sindromul HELLP daca aveti peste 25 de ani sau daca ati avut copii inainte sau daca ati avut o problema cu o sarcina in trecut.

Cum pot sti daca am sindromul HELLP?

Daca aveti sindrom HELLP, va puteti simti obosit. Puteti avea dureri in partea dreapta superioara a abdomenului. Puteti avea dureri de cap puternice, greata sau varsaturi. Este posibil sa vi se umfle, in special fata si mainile. Rareori, este posibil sa observati sangerari ale gingiilor sau alte locuri.

Deoarece multe femei gravide sanatoase au, de asemenea, aceste simptome tarziu in timpul sarcinii, poate fi greu sa stiti sigur daca aveti sindrom HELLP. Medicul poate cere analize de sange, daca aveti aceste simptome sau daca tensiunea arteriala este mare.

Cum se trateaza sindromul HELLP?

Principalul tratament pentru HELLP este de a da nastere bebelusului. Acest lucru poate sa se intample inainte de data normala a nasterii. Majoritatea femeilor cu aceasta boala se vor simti mai bine dupa cateva zile dupa ce copilul se naste.

Daca starea gravidei este destul de buna, medicul poate sa astepte cateva zile inainte de a da nastere copilului.

Daca aveti sangerari, ar putea fi necesar transfuzii de sange sau alte tratamente in spital.

Unele femei cu sindrom HELLP pot face unele complicatii.Rar, aceasta boala este fatala.

Ce pot face pentru a preveni sindromul HELLP?

Nu exista nici o cale de a preveni aceasta boala. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa consultati medicul in mod regulat si sa spuneti medicului despre simptomele pe care le aveti la fiecare vizita prenatala.

Daca aveti sindrom HELLP in timpul primei sarcini, puteti avea din nou in timpul urmatoarei sarcini. Boala este de obicei mai putin severa a doua oara.

Comments (2)

  1. Dupa ce a fost externata din spital sotia,pe biletul de iesire scria la diagnostic preclamsie severa.Pe foaia de externare a bebelusului scria pe langa motivul nasterii premature si ca mama a suferit de sindromul HELP.
    Nu zic nici maternitatea,nici doctorii care s-au ocupat de caz,dar au pus un diagnistic pe o hartie si alt diagnostic pe alta hartie,penibil.
    Se nasc foarte multi copii prematuri(una din cauzele expuse este proasta educatie) din pacate si sistemul romanesc medical o sa reuseasca sa duca populatia tarii la 10000000 de locuitori originari.
    Am 25 de ani si o sa fac tot ce imi sta in putere ca sa pot sa ies din aceasta gaura numita “Romania” pentru ai asigura copilului meu ceea ce merita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: