Prepararea remediilor din plante
Plantele pot fi utlizate intr-o gama larga de preparate medicale.Unele, precum siropurile si ticniturile, sunt destinate uzului intern. Altele precum cremele si cataplasmele, se foloesc extern, infuziile si decocturile pot fi utilizate cel mai adesea atat intern, cat si extern – in gargara sau comprese, de exemplu. Nu este greu sa va preparati propriile remedii, insa v-ar putea lua mult timp.In continuare va vom prezenta cateva sfaturi care cu siguranta va vor ajuta sa va preparati acasa remedii simple din plante.
Infuzia
Infuzia este un ceai ci se prepara ca atare.Infuziile sunt remedii usoare, preparate din flori sau frunze; cele proaspete sunt mai eficiente.Respectati proportiile de apa si planta uscata sau proaspata recomandate multiplicandu-le cand este necesar.Doza uzuala este 1 ceasca, de 3 ori pe zi.Infuziile pot fi reci, pentru gargara si spalarea gurii, si calde sau reci pentru comprese.
Cum preparam o infuzie ? Este foarte simplu !
1. Puneti cantitatile cerute de planta intr-un ceainic din sticla sau portelan( nu din metal) su in cafetiera.
2. Turnati deasupra apa fiarta si lasati apoi timp de 30 de secunde.
3. Lasati sa infuzeze 5-10 minute sau conform recomandarilor.
4. Strecurati si beti incet. Puteti indulci cu miere de albine!
Compresa
Compresa este o bucata de material textil moale, inmuiat in infuzie sau decor de plante, care se aplica pe zona afectata.Compresele pot fi calde sau reci.Compresele calde se folosesc pentru calmarea crampelor sau a tensiunii musculare.Compresele reci se folosesc pe pielea firbinte.O compresa rece poate alina o durere de cap de exemplu.
1. Inmuiati o bucata curata de bumbac in infuzie sau decot de plante.
2. Asezati compresa pe portiunea afectata si acoperiti cu un prosop.
3. Improspatati din cand in cand compresa pentru a pastra zona afectata calda su rece, dupa caz.
Decotul
Decotul este un mod puternic de estragere a constituentilor activi din partile tari ale plante, precum coaja, radacinile sau semintele.Pentru siguranta respectati proportiile de planta si lichid recomandate, multiplicand cantitatile daca este necesar.
Decoturile sunt mai eficiente daca sunt proaspat preparate, dar pot fi pastrate pana la trei zile in frigider.
Mod de preparare
1. Zdrobiti semintele sau coaja in mojar.
2. Puneti cantitatea necesara de apa intr-un vas de email sau otel inoxidabil.Adaugati planta uscata sfarmata sau planta proaspata tocata.
3. Adaugati la fierbere, micsorati flacara si lasati pe foctimp de 1 ora, pana cand lichidul scade la o treime din volumul initial.
4. Strecurati si adaugati apa atat cat este necesar.Indulciti cu miere de albine deaca este necesar.
Tratamente naturiste
foarte bun articolul