Bine ati venit pe Blog

Migrenele

migrenaNumele acestei afectiuni vine de la a termenul megrin, care inseamna jumatate de cap, se manifesta cu usoare senzatii de voma, ameteli, indispozitii. Cu predilectie pentru femei, migrena poate fi si de origine oftalmica si neurologica atunci cand crizele sunt cu modificari de vedere (puncte de lumina, pete de culoare inchisa, halouri luminoase) si se resimt ca tulburari senzitive, furnicaturi in jurul buzelor, la maini, cu dificultati de vorbire, emeteli, pareze, pasagere, instabilitate la mers. Migrena este definita ca o durere intensa de cap (cefalee), cu o durata de 4 pana la 72 de ore si care are caracter recidivant (se repeta). O persoana care are migrene, nu-si poate desfasura normal activitatile cotidiene (de rutina).

Cu toate ca migrenele sunt neplacute si interfereaza cu desfasurarea normala a vietii, nu produc leziuni pe termen lung. Migrenele pot fi considerate o afectiune, care trebuie tratata ca atare. Este important consultul medical de specialitate, deoarece medicul poate recomanda diferite medicamente care pot atenua cefaleea intensa asociata migrenelor. Dupa scurt timp de la declansare aceste simptome dispar, remanand doar durerea violenta de cap, in multe cazuri insotita de tulburari neurovegetative, stare de neliniste, palpitatii. In unele situatii, insa, complicatiile se pot insoti de crize de tetanie si scaderea tensiunii arteriale.

In celelate forme de migrena care sunt predominant vascular-arteriale, debutul migrenei se declanseaza prin lipsa poftei de mancare, sau din contra, de o pofta de mancare crescuta, jena stomacala in regiunea ficatului, emotii, anexitate, oboseala, enervare sau buna dispozitie (fara motiv). Migrena in astfel de cazuri, apare ca o durere pulsativa cu durata de ore sau zile, predominand la orbite frunte, ceafa si mergand spre regiunea inferioara craniului. Deseori durerea este insotita de fotofobie, stare de greata nesuportarea zgomotului, diureza mare. In toate cazurile se incrimineaza faptul ca o criza de migrena este consecinta directa a unor tulburari vasomotorii spastice, care survin la arterele carotide, ce iriga craniul.
De peste o jumatate de secol, tratamentul migrenei se bazeaza pe derivati de silicati rezultati din cornul secarei. In formele rebele, se poate asocia tratamentul propanolului, iar pentru setarile neuro-vegetative, se pot lua, pe cale bucala, paracetamol, antimigrin. Cel mai bun tratament ramane insa prevenirea starilor de migrena prin evitarea emotiilor, surmenajului, noxelor si insomniilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: