Bine ati venit pe Blog

Medicina alternativa in Occident

remediile-naturiiDe-a lungul mileniilor, s-au dezvoltat mai mutle moduri traditionale de utlizare a plantelor medicinale in diferite culturi.Astazi, studiul plantelor a devenit o stiinta medicala de sine statatoare si au fost desoperite noi metode de terapie prin plante, precum nutraceutica su aromaterapia.

Ce este medicina plantelor ?
Medicina plantelor – fitioterapia – se ocupa cu tratarea boliolor prin administrarea unor doze precise di nanumite plante, plante pentru uz intern sau extern, in forme si concentratii diferite, in functie de afectiune. Specialistul poate sugera adaugarea anumitor plante comestibile la dieta precum telina, ridichea sau varza sau precum un preparat medical – suspensie, pudra, infuzie, ticnitura sau extract. Poate de asemenea recomanda un ulei esential, distilat din planta.

O abordare holistica
Cercetarile farmaceutice clasice se concentreaza, in general, pe identificarea unui singur compus activ intr-o planta, si aceasta abordare a produs un numar semificativ de medicamente esentiale. Fitioterapistii au o abordare holistica in aceasta directie, considerand ca ar trebui utilizata planta intreaga, deoarece toti constituentii sunt importantim nu doar aceia care s-au dovedit a fi activi.

Medicina plantelor este alcatuita din sute de compusi fitochimici – constituenti ai plantelor despre care specialistii cred ca interactioneaza. Impreuna, au un efect mai pregnant decat cel al sumei efectelorlor individuale. Aici putem face o analogie cu muzica – o putem aprecia atunci cand notele sunt cantate impreuna intr-un anumit mod, pentru a scoate un acord placut. Indistria farmaceutica se concentreaza inca pe producerea “notelor simple”, in timp ce specialistii in medicina plantelor afirma ca “acordurile” continute in leacurile naturale sunt mai eficiente.

Studiirecente au demonstrat acest efect.De exemplu cercetarile efectuate la Middlesex University din Londra au aratat ca un extract de salvie a fost in inhibator mai potent de acetilolinesteraza (ajutand astfel la mentinerea functionarii memoriei) decat oricare din compusii puri ai plante, luati separat.Utilizarea amestecurilor de compusi a inceput sa fie preluata acum si de medicina alopata.De pilda, pacientilor suferinzi de sida li se ofera adesea un cocktail de medicamente deoarece combinarea lor pare sa fie mai eficace decat folosirea separata a unui singur medicament.

Noi tendinte in medicina plantelor
O tendinta moderna de dezvoltare este creare unor extracte cu concentratii mai mari in anumiti compusi activi. De exemplu, sunatoarea s-a dovedit a fi eficienta clinic in tratarea depresiilor usoare si moderate, efect datorat in special unui compus numit hipericina.Ca urmare, firmele specializate produc acum extracte “standardizate” care contin cel putin 3% hipericina.
Nu se stie daca aceste extracte standardizate sunt mai eficiente decat preparatele traditionale.Si aceasta deoarece datele clinice sunt disponibile de obicei doar in privinta versiunilor standardizate a plantei, in momentul in care producatorul a lansat un studiu. Specialistii naturisti nu dispun de mijloacele necesare  pentru a testa ticniturile traditionale din plante in acelasi mod.
Mai multe companii farmaceutice au inceput sa cerceteze si sa dezvolte versiuni farmaceutice a

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: