Bine ati venit pe Blog

HPV – virusul Papilloma uman

Unele boli cu transmitere sexuala au linie directa cu … cancerul. Ei bine, cercetatorii americani au descoperit vaccinul care te tine departe de bisturiu, iar noi iti oferim cele mai proaspete informatii.

HPV, sub numele real “virusul Papilloma uman”, este vinovat pentru una dintre cele mai de temut infectii transmise pe cale sexuala. Asta pentru ca stie sa se ascunda cand trebuie si sa atace in momentul in care te astepti mai putin. Este foarte important ca tinerele sa se informeze din timp despre modul prin care pot sa se “pricopseasca” si absolut esential ce sa faca sa evite acest lucru. Probabil stiti deja, dar va reamintesc: boala se manifesta prin aparitia unor negi genitali – niste excrescente albe sau de culoarea pielii, cu forme variate de la cea a unei conopide si pana la mici tumori plane, de forma rotunda. Multe femei n-au auzit insa ca virusul Papiloma este o treapta mai sus catre cancerul de col uterin. De aceea am intocmit un mic ghid cu informatii cruciale despre acest virus, ce da batai de cap atat de mari.

O analiza care iti face viata mai usoara

Astazi, un examen de ultima generatie a simplificat extrem de mult lucrurile. Atunci cand frotiul papanicolau descopera o anomalie sau daca doctorul doreste sa verifice inca odata diagnosticul de negi genitali, iti poate face un test special, pe baza de ADN, sarind peste colposcopie – procedeu invaziv si din acest motiv destul de neplacut. Acesta se numeste Hybrid Capture II si se bazeaza pe o tehnica sofisticata care foloseste molecule de virus din celulele colului uterin, determinand totodata si tipul de HPV incriminat. Conform oamenilor de stiinta este posibila identificarea precisa a celor mai periculoase 13 tulpini de Papilloma. Cand acest test este efectuat in paralel cu frotiul papanicolau, se poate ajunge la o acuratete de pana la 96,9 % atat in detectarea HPV cat si a cancerului cervical in stadiul incipient. Folosit singur, insa, da destul de frecvent rezultate fals pozitive.

Exista multe tipuri de HPV, dar nu toate sunt periculoase

HPV este “numele de familie” pentru peste 100 de virusuri, toate transmisibile prin contactul cu pielea persoanei bolnave. Circa 70 duc la aparitia pe corp a unor simple veruci. Unele isi fac de cap pe degetele mainilor, altele pe degetele picioarelor iar cele mai obraznice pe globii oculari.

Celelalte 30 sunt legate mai ales de obiceiurile sexuale.Pe scurt daca partenerul tau este infectat, poate sa-ti paseze si tie un Papilloma.Totusi jumatate din aceste din urma virusuri pot trece prin organismul tau neobservate. Sistemul imunitar le vine de hac, asa ca in cativa ani nu mai exista nici urma de ele.

Alta e povestea cu acele tipuri mai agresive. Doua dintre ele sunt responsabile cu 90% din toate cazurile de negi genitali. Mai de temut sunt cele aproaximativ 15 care, netinute sub ovservatie pot duce la aparitia cancerului de col uterin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: