Bine ati venit pe Blog

Dezvoltarea copilului in timpul sarcinii

embrionaraIn primul trimestru…

Din momentul conceperii la momentul nasterii, bebelusul tau crestere si trece prin mai multe etape de dezvoltare inainte ca el sau ea sa se nasca. Iata ce se intampla in timpul primului trimestru de sarcina.

Cand incepe sarcina ?

Sarcina incepe atunci cand un spermatozoid fertilizeaza ovulul femeii. Deoarece nu  se stiu intotdeauna cand fertilizarea sa intamplat, medicii calculeaza pe baza sarcinii, in prima zi de menstruatie si ultima . Cele mai multe nasteri au loc intre saptamana 38 si 42. Cu ajutorul ecografiei medicul poate masura copilul si determina varsta copilului.

Ce se intampla dupa ce sperma fertilizeaza ovulul ?

Dupa conceptie, copilul incepe o perioada de schimbari dramatice cunoscute sub numele de stadiul embrionar. Acest stadiu dureaza pana in saptamana 10 a primului trimestru de sarcina. In această etapa, copilul este numit un embrion.

Ce schimbari au loc in timpul etapei embrionare ?

In aceasta etapa, toate organele majore ale bebelusului si parti ale corpului incep sa se dezvolte. Celulele embrionare (numite celule stem embrionare) se multiplica si se schimba in sute de tipuri de celule diferite necesare pentru a face un intreg corpul uman.

Placenta, de asemenea, se dezvolta in timpul etapei embrionare. Placenta are elemente nutritive, oxigen si apa din sange si de-a lungul acestora trece la copil prin cordonul ombilical. Se elimina, de asemenea, deseurile copilului. Placenta va filtra unele – dar nu toate – din substantele nocive care pot fi prezente in corpul dumneavoastra.

Sacul amniotic se dezvolta tot in timpul acestei etape. Acest sac este umplut cu lichid amniotic si, in interiorul uterului incepe sa inconjoare si sa protejeze copilul.

Unul din primele lucruri care se dezvolta in stadiul embrionar este sistemul nervos. Acest lucru inseamna ca maduva spinarii, creierul bebelusului, si nervii se dezvolta in aceasta etapa.

Inima – este in forma de S-tub pe partea din fata a embrionului. Acesta va deveni inima copilului. La început, inima nu bate, dar curand ea va incepe sa bata dar va apare si o formă timpurie de pompare de sange.

Fata – caracteristicile faciale ale bebelusului ia forma in timpul etapei embrionare. Ochii şi urechile, partile laterale ale capului sunt legate de creier. Bucati de tesut cresc si se unesc pentru a crea fruntea, nasul, obrajii, buzele si maxilarul. Pasajele nazale, bucale, mugurii dintilor copilului, limba cu papilele gustative se dezvolta tot in aceasta perioada.

Brate si picioare - la inceput, bratele si picioarele bebelusului incep sa apara ca niste boboci germinati din embrion.

Organelor sexuale – penisul sau vaginul bebelusului sunt vizibile la sfarsitul perioadei embrionare, dar nu este inca posibil dupa ecografie sa vi se spuna cu certitudine daca este fata sau baiat.

Muschii incep sa se dezvolte si embrionul incepe sa se miste. La inceput sunt doar spasme care reactioneaza la atingere. Dupa ce nervii si muschii incep sa lucreze impreuna, bebelusul poate incepe miscarea.

Pana la sfarsitul stadiului embrionar la sfarsitul saptamanii 10, embrionul va fi de aproximativ 2,5 cm de lung. Acesta este totusi prea mic pentru a putea simti miscarile acestuia. Miscarile le veti simti incepand de la mijlocul trimestrului al doilea.

Ce se intampla dupa etapa embrionara ?

După stadiul embrionar, incepe etapa fetala si copilul este numit fat. In timpul etapei fetale, care dureaza de la saptamana 11 pana la nastere, bebelusul va creste mai rapid si va caştiga in greutate, organele si parti ale corpului continua sa se dezvolte.

In ultimele doua saptamani din primul trimestru sunt inceputul etapei fetale. In aceste saptamani, unghiile se formeaza si incep sa lucreze rinichii. Pana la sfarsitul saptamanii 12, care este la sfarsitul primului trimestru, bebelusul  sa triplat acesta masurand in lungime aproximativ 3 cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: