Bine ati venit pe Blog

Depresia la copii si adolescenti

Ce este depresia?

Depresia este o boala medicala care determina o persoana sa se simta trist, suparat sau fara speranta, neincrezator sau isi pierd interesul fata de lucrurile care ii bucurau. Depresia poate afecta persoane de toate varstele si se manifesta diferit pentru fiecare persoana. O persoana care are depresie nu isi poate controla sentimentele. In cazul in care copilul sau adolescentul este deprimat, nu este vina lui.

Care sunt cauzele depresiei?

Depresia poate fi cauzata de un dezechilibru al produselor chimice din creier. Organismul contine substante chimice care ajuta la starea de spirit, de control. Atunci cand nu exista suficiente substante chimice sau atunci cand creierul nu le raspunde in mod corespunzator, puteti deveni deprimat. Depresia poate fi genetica (ceea ce inseamna ca poate rula in familii).

 

 

Depresia poate fi, de asemenea, declansata de evenimente stresante, cum ar fi moartea unui parinte sau a cuiva drag, despartire intr-o relatie sau divort, abuz sau o boala fizica.

Depresia nu este cauzata de slabiciune, lene sau lipsa de vointa.

De ce tinerii sufera de depresie?

Urmatoarele sunt doar cateva din motivele pentru care copii si adolescenti ar putea suferi de depresie:

  • Familia isi schimba domiciliul;
  • Copilul trebuie sa se mute intr-o scoala noua;
  • Un prieten, sau un membru al familiei moare;
  • Cineva din familie este foarte bolnav;
  • Datorita schimbarilor hormonale de la pubertate.

Care sunt semnele depresiei la copii si adolescenti?

Semnele de depresie sunt diferite pentru fiecare persoana. Sugari si copii prescolari care sunt depresivi pot avea un apetit scazut si pot pierde in greutate. Puteti observa ca acestia nu par sa se bucure de joc.

Copii de varsta scolara care sunt deprimati pot parea mai putin increzatori. Ei s-ar putea simti ca nu pot face nimic bun. Copii mai mari si adolescenti care sunt deprimati pot parea ca nu le mai pasa de ei sau de membrii familiei, nu doresc sa mearga la scoala in general, pot pierde interesul in activitatile cotidiene. Copiii mai mari pot prezenta, de asemenea, semne cum ar fi in a manca mai mult si de a dormi mai mult, sau a mananca mai putin si a dormi mai putin.

La unii copii, semnele de depresie se pot manifesta doar printr-o durere de cap sau de stomac, nu doresc sa mearga la scoala sau pierderea temperamentului lor. Daca observati aceste semne de zi cu zi pentru mai multe saptamani, atunci copilului vostru ar putea fi deprimat.

Ce trebuie sa fac daca copilul meu este deprimat?

Vorbeste cu copilul tau despre  gandurile si sentimentele sale. O idee buna este sa discutati cu medicul vostru despre comportamentul copilului si preocuparile lui cu privire la depresia acestuia. In majoritatea cazurilor, ducand copilul la medicul de familie este o idee buna. O problema medicala poate fi cauzata de depresie. Medicul vostru poate dori sa-i faca copilului un control medical general, pentru a rezolva aceasta problema.

Ce se poate face pentru a ajuta copii si adolescentii deprimati?

Depresia poate fi tratata cu consiliere, medicamente numite antidepresive, sau ambele. Cei mai multi copii si adolescenti deprimati ar trebui sa vorbeasca cu un consilier, terapeut, psiholog sau psihiatru despre ceea ce face sa se simta asa. Consilierea familiei poate ajuta pe oricine din familie. Cei mai multi copii si adolescenti deprimati isi revin dupa aceasta consiliere.

Cum actioneaza antidepresivele?

Cele mai multe stari antidepresive incetinesc sau indeparteaza anumite produse chimice din creier. Aceste substante chimice sunt numite neurotransmitatori. Creierul vostru are nevoie de neurotransmitatori pentrua  functiona normal. Antidepresivele ajuta persoanele cu depresie prin actionarea normala a acestor substante chimice naturale, disponibile in creier. Antidepresive sa iau, de obicei, saptamani sau luni pentru a avea un efect deplin.

Sunt antidepresive sigure pentru copii si adolescenti?

In unele cazuri, utilizarea de antidepresive a fost legata de o cresterea in ganduri suicidare si comportament suicidar la copii, adolescenti si adulti tineri. Se recomanda interzicerea in folosirea acestora pentru a diminua riscul de suicid la copii, adolescenti, tineri si adulti de 24 de ani sau mai tineri. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca oamenii din aceasta grupa de varsta nu ar trebui sa ia antidepresive. Aceasta inseamna ca ar trebui sa fie atent monitorizate de catre medicii lor si de cei dragi in timp ce acestia sunt tratati cu antidepresive.
Multi medici vor dori sa vada un copil sau adolescent de cateva ori in primele cateva saptamani dupa inceperea unei terapii cu antidepresive pentru a evalua orice risc in ceea ce priveste sinuciderea. Daca sunteti ingrijorat de faptul caci copilul vostru ar putea recurge la astfel de gesturi, suna-va medicul vostru imediat sau, duceti-va copilul la cel mai apropiat spital de urgenta.

 

Comments (1)

  1. Buna… baiatul meu a avut o perioada cand nimic nu ii mai placea si era tare deprimat, nici la scoala nu se mai intelegea cu nimeni si se izolase de tot… Am mers cu el la o consultatie la Centrul Medical …….. si discutiile cu medicul i-au fost foarte utile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: