Bine ati venit pe Blog

Dependenta de Nicotina

img_articol32215CE ESTE NICOTINA ?
Nicotina este o substanta chimica care se poate gasi in natura in forma de alcaloid lichid.Alaloidul este un compus organic ce are la baza carbon, hidrogen, azot, in unele cazuri si oxigen, substante ce au un impact foarte puternic asupra corpului uman.

Dependenta de nicotina rezulta din folosirea obisnuita a tutunului.Pericolele acesteia sunt elgate atat de componentele tutunului cat si de efectele lor chimice pentru organism.Se stie ca fumatul excesiv poate duce la imbatranirea prematura a pielii, la cancere ale gurii, plamanilor si vezicii urinare, la boli cardiovasculare (asteroscleroza, deteriorare miocardica, hemoragie cerebrala) si la impotenta.Poate provoca, de asemene, probleme pre si postnatale, precum avortul spontan, complicatii ale sarcinii , anomalii de dezvoltare fetela, sindromul mortii subite la copil si o crestere a  susceptibilitatii la infectii. Specialistii au descoperit ca exista trei feluri de persoane cu nivele deferite de rezistenta fata de dependenta de nicotina : dependentii imediati, cei medii si cei care rezista nicotinei.

SIMPTOME
- dependenta si nevoia de a fuma  pot aparea inca din primele saptamani.
- dorinta de a fuma, mai ales dupa masa sau la consumarea unu alt stimulent ( de exemplu, cafeaua).
- cand nu se poate fuma: dificultati de concentrare, iritabilitate, senzatie de privare, apetit crescut, tulburari hipnice etc.

APELATI LA MEDIC
- uneori dependenta de nicotina poate necesita tratament medical, mai ales cand este vorba de problem asociate cu acesta.
- medicul va poate recomanda diverse produse cu continut de nicotina pentru inlocuirea fumatului, care se gasesc in farmacii.

CAUZE
Nicotina din tutun este principala cauza a dependentei.Ea modifica unele pricese chimice in creier sia re efect dublu, stimulent si relaxant, in acelasi timp.Insa fumatul este si un obicei care este adesea asociat in mod placut cu, sa zicem, prima ceasca de cafea a zilei, cu evenimente sociale sau cu intalnirile cu prietenii.

Un program destinat renuntarii la fumat, care necesita in primul rand o motivatie puternica, trebui adaptat de catre specialist pentru fiecare individ in parte, in functie de personalitate si stilul de viata.

Comments (3)

  1. Cea mai buna metoda pentru a renunta la fumat, este autocontrolul. Totul tine de psihic ! Nu exista acele aparate minune care le vedeti la televizor, de fapt ele exista dar nu va vor ajuta niciodata sa renuntati la fumat !
    Eu m-am lasat dupa 12 ani de fumat ! Vointa este cheia ;)

  2. Eu m-am lasat cu putina vointa, dar 90% a fost Nicorete – guma de 4 mg. Am fumat aproape 15 ani ,media 2 pachete de tigari. Incercati si varianta asta. Dupa care reduceti treptat. Bineinteles tentatia este si acum, dar cu putin efort poate reusiti si voi.

  3. Dupa cum am spus si in articolul Alcoolul,Dan s-ar putea sa aiba dreptate. Acelasi lucru l-au spus si pacientii mei care au incercat atat guma cat si plasturii. Inca o data ma repet – decizia de a te lasa de fumat tine de psihic, mediul in care traiesti, iti desfasori activitatea, etc,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: