Bine ati venit pe Blog

Ce trebuie sa stiti despre alimentele organice

Ce inseamna  “organic” ?
Termenul “organic” este definit in mod oficial pentru produsele naturale si controlat de catre diferite institutii care au competente in acest domeniu. Pentru a pune eticheta de produs alimentar „organic” acesta  trebuie sa indeplineasca anumite standarde.

Ce sunt  produsele ecologice?
Produsele ecologice trebuie sa fie cultivate fara utilizarea substantelor chimice sau pesticide. Agricultorii trebuie sa utilizeze mijloace naturale, pentru a controla insectele si buruienile. Sunt utilizate ingrasaminte naturale precum compostul. Dupa recoltare, produse organice nu pot fi tratate cu produse de conservare. Termenul organic exclude, de asemenea, alimentele care au fost modificate de catre oameni de stiinta, cum ar fi pepenele verde fara seminte.
Obiectivele agriculturii ecologice sunt de a reduce impactul negativ asupra mediului si pentru a creste durabilitatea. Durabilitate inseamna ca practicile agricole sunt proiectate pentru a avea grija de teren, pentru a ne asigura ca este productiv si util pentru o lunga perioada de timp.

Ce sunt produse ecologice din carne?
Produse ecologice din carne trebuie sa provina de la animale crescute intr-un mediu natural. Acest lucru inseamna ca agricultorii dau animalelor furaje ecologice si traiesc intr-un mediu liber. Animalele nu sunt tratate cu hormoni de crestere sau antibiotice utilizate adesea in produsele non-organice. Practicile agricole sunt, in general, ecologice.
Etichete diferite pentru produsele organice:

  • 100% organic inseamna ca produsul a fost produs si prelucrat folosind numai metodele aprobate si ingrediente organice. Aceasta eticheta este deseori folosita pe un singur produs(ingredient), cum ar fi: fructe sau oua;
  • Produsele ecologice care contin ingrediente  cel putin 90% organice;
  • Produse realizate din produse ecologice si includ ingrediente cel putin 75% organice.
  • Alte etichete sunt comune, cum ar fi: naturale, durabile sau animale hranite cu iarba. Acesti termeni nu sunt definiti in mod oficial si nici nu sunt controlati de institutiile abilitate pentru stabilirea produselor organice. Nu exista nici o garantie ca aceste produse urmeaza aceleasi standarde necesare, in scopul de a utiliza o eticheta ecologica.

Sunt produsele  ecologice o alegere mai buna decat alte produse?
Produsele ecologice sunt foarte des prezentate ca o alternativa pentru o viata sanatoasa.

Sunt ele cu adevarat diferite?

Nutritie. Unele alimente organice au valoare nutritiva la fel ca versiunile non-organice, in timp ce altele pot avea o valoare nutritiva mai mare. De exemplu, merele organice au valori nutritive la fel sau chiar mai mari decat cele non-organice. In schimb, unele fructe si legume au valori mai mari de minerale din cauza diferentelor intre agricultura ecologica si cea non-organica.
Ingrediente artificiale. Desi, ingrasamintele si pesticidele sunt frecvent utilizate in industria alimentara.  Unii oameni se tem de efectele pe termen lung pentru ca aceste substante chimice artificiale pot avea efect nociv asupra sanatatii umane si a dezvoltarii individului. In timp ce medicii nu stiu sigur ce probleme de sanatate pot provoca ingrasaminte artificiale si pesticidele, consumul de alimente organice pot reduce riscul de aparitie a problemelor de sanatate.

Aroma. Pentru ca alimentele organice nu au conservanti, acestea sunt adesea achizitionate de la producatorii locali, acestea fiind proaspete. Pentru ca nu au chimicale si arome artificiale, acestea au un gust mult mai natural. In timp ce eticheta ecologica nu garanteaza o mai buna aroma si nici nu garanteaza prospetimea produsului, sigur va avea un gust mai bun decat un produs non-organic.

Mediu. Agricultura ecologica este destinata pentru a avea un mediu mai bun, mai curat. De asemenea, garanteaza conditii de trai mult mai naturale pentru animale. Agricultura ecologica nu poate folosi pesticide, ceea ce, pe termen lung, reduce riscul nociv care apare de-a lungul timpului asupra plantelor, animalelor domestice/salbatice cat si terenului.

Longevitatea. Deoarece nu au conservanti, produsele organice, de obicei, nu dureaza mai mult ca cele non-ecologice.

Cost. Dupa cum probabil ati observat, produsele ecologice sunt deseori mai scumpe decat alimentele non-organice. Acest lucru se datoreaza in mare masura,costului mai ridicat al agriculturii organice, precum si faptului ca acest tip de agricultura nu este practicat intensiv.. Deoarece din in ce mai multe persoane folosesc produse organice, probabil, preturile vor scadea. In zonele din tara in care produsele ecologice sunt achizitionate mai frecvent, costul tinde sa scada in timp.
Pe masura ce fiecare familie ia in considerare ca alimentele organice sunt mai potrivite atunci si riscul de aparitie al bolilor va scadea.  ATENTIE! Eticheta ecologica inseamna practici agricole si prelucrare naturala aproduselor, dar nu este o garantie de continut nutritiv sau valoare.

Orice cumparati, asigurati-va ca verificati informatiile nutritionale de pe ambalaj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: