Bine ati venit pe Blog

Cancerul endometrial

Ce reprezinta cancerul endometrial?

Cancerul endometrial este cancerul de endometru. Endometrul este mucoasa uterului. Cel mai frecvent semn de cancer endometrial este sangerarea neobisnuita din vagin, mai ales sangerari dupa menopauza

Cancerul endometrial poate fi aproape intotdeauna tratat cu succes daca este depistat mai devreme. Puteti mari sansele cancerului endometrial de a fi tratat daca spuneti medicului despre orice sangerare neobisnuita.

Care sunt factorii de risc ai cancerului endometrial?

Anumite lucruri va poate pune in pericol de a face cancer endometrial. Un factor de risc este varsta. Cancerul endometrial este mai frecvent la femeile cu varste de peste 50 de ani.

Ati putea fi, de asemenea, cu risc daca ati avut un nivel ridicat de estrogen. Multe lucruri pot creste nivelul estrogenului. Acestea includ: excesul de greutate, hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat.

Folosind terapia de substitutie cu estrogen, fara a lua progesteron, poate creste, de asemenea, riscul de cancer endometrial. Din acest motiv, femeile care folosesc terapia de substitutie hormonala (TSH) iau de obicei o combinatie de estrogen si progesteron. In timp ce estrogenul stimuleaza cresterea endometrului, progesteronul pare sa protejeze mucoasa uterului de estrogen. De fapt, folosind pastile anticonceptionale care contin atat estrogen cat si progesteron pe parcursul anilor fertili, scade riscul unei femei de aparitie a cancerului endometrial.

Alte lucruri care va pot pune la risc de aparitie a cancerului endometrial include si femeile a caror menstruatie a venit mai devreme de varsta de 12 sau trec la menopauza dupa 50 de ani. Femeile care nu au fost niciodata insarcinate si femeile care folosesc un medicament numit tamoxifen pot fi, de asemenea, la risc de aparitie a cancerului endometrial.

Cum este diagnosticat cancerul endometrial?

Medicul va diagnostica cancerul endometrial prin efectuarea de mai multe proceduri,cum ar fi urmatoarele:

  • Biopsia endometriala. Aceasta implica introducerea unui tub ingust in uter prin vagin si scoaterea unei cantitati mici de tesut din peretele uterin. Acest tesut este testat intr-un laborator pentru celule canceroase sau precanceroase. Procedura dureaza de obicei doar cateva minute.
  • Dilatarea si chiuretarea (D & C) implica dilatarea (largirea) cervixului (deschiderea uterului) si introducerea unui instrument pentru a curata sau aspira peretele uterin si de a colecta tesutul pentru biopsie. D & C este, de asemenea, o procedura de ambulatoriu. Este nevoie de aproximativ o ora si necesita, de obicei, anestezie generala .
  • Testele  imagistice sunt utilizate la pacientele care au anumite afectiuni medicale, cum ar fi hipertensiune arteriala severa, obezitate, diabet, sau alte tipuri de cancer. Acestor paciente nu li se poate face anestezie generala in conditii de siguranta. La aceste paciente testele imagistice ca RMN, scanare CT, sau cu ultrasunete poate ajuta la diagnosticarea cancerului de uter.

Medicul trebuie va discute cu voi despre procedura care este cea mai potrivita si sigura pentru voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: